top of page
Εικόνα συγγραφέαΓιαννης Παναγιωτοπουλος

Τρόποι αντιμετώπισης της Μηλολόνθης (ασπροσκούλικο)


μηλολόνθη ασπροσκούλικα

φωτογραφία από plantpro.gr


Η μηλολόνθη (Melolontha melolontha), ένα είδος σκαθαριού, αποτελεί σοβαρό παράσιτο για τα φυτά, καθώς οι προνύμφες της (ασπροσκούλικα) καταστρέφουν τις ρίζες. Τα σκαθάρια εμφανίζονται την άνοιξη, ενώ οι προνύμφες ζουν στο έδαφος για αρκετά χρόνια και καταναλώνουν τις ρίζες των φυτών. Ακολουθούν φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης και πληροφορίες για τον βιολογικό κύκλο της μηλολόνθης.

Βιολογικός κύκλος της μηλολόνθης

  1. Αυγά: Η μηλολόνθη γεννά τα αυγά της στο έδαφος την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού. Τα αυγά εκκολάπτονται σε περίπου 4-6 εβδομάδες.

  2. Προνύμφες (ασπροσκούλικα): Οι προνύμφες είναι οι κύριες ζημιογόνες μορφές και ζουν στο έδαφος για περίπου 3-4 χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή τρέφονται από τις ρίζες των φυτών, προκαλώντας σταδιακή μαρασμό και θάνατο.

  3. Νύμφες: Μετά από 3-4 χρόνια, οι προνύμφες μεταμορφώνονται σε νύμφες μέσα στο έδαφος, συνήθως κατά τα τέλη του καλοκαιριού.

  4. Ενήλικα σκαθάρια: Τα σκαθάρια εμφανίζονται την άνοιξη και τρέφονται από τα φύλλα των φυτών, κυρίως δέντρων, πριν ξαναρχίσει ο κύκλος με την τοποθέτηση αυγών.

Φυσική αντιμετώπιση της μηλολόνθης στις γλάστρες

  1. Χρήση νεματωδών (ωφέλιμα νηματώδη)

    • Τα ωφέλιμα νηματώδη είναι μικροσκοπικά σκουλήκια που επιτίθενται στις προνύμφες της μηλολόνθης και τις καταστρέφουν. Είναι από τις πιο αποτελεσματικές βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης των ασπροσκούλικων. Μπορείς να τα εφαρμόσεις αναμειγνύοντάς τα με το νερό που ποτίζεις τις γλάστρες.

  2. Συλλογή με το χέρι

    • Αν παρατηρήσεις τα σκαθάρια της μηλολόνθης στα φύλλα των φυτών σου, μπορείς να τα μαζέψεις με το χέρι, ειδικά νωρίς το πρωί, όταν είναι πιο αργοκίνητα. Οι προνύμφες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν χειροκίνητα από το χώμα, αν εντοπιστούν.

  3. Χρήση φερομονικών παγίδων

    • Οι φερομονικές παγίδες μπορούν να προσελκύσουν τα ενήλικα σκαθάρια, μειώνοντας τον πληθυσμό τους. Αυτές οι παγίδες είναι φιλικές προς το περιβάλλον και δεν χρησιμοποιούν χημικά.

  4. Λάδι neem

    • Το λάδι neem μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ψεκάσεις τα φυτά σου, καθώς έχει εντομοαπωθητικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Το neem μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή της προσβολής από τις προνύμφες.

  5. Καλλιέργεια φυτών που απωθούν τη μηλολόνθη

    • Μπορείς να φυτέψεις φυτά όπως το σκόρδο, το κατιφέ ή το δεντρολίβανο, τα οποία έχουν απωθητική δράση για τα σκαθάρια. Αυτά τα φυτά λειτουργούν ως φυσικά απωθητικά και μπορούν να μειώσουν τις προσβολές.

  6. Χρήση διατομίτη

    • Ο διατομίτης είναι μια φυσική σκόνη που μπορεί να σκοτώσει τις προνύμφες της μηλολόνθης καθώς οι κόκκοι της προκαλούν βλάβη στο σώμα των εντόμων. Πασπάλισε διατομίτη στην επιφάνεια του χώματος για να μειώσεις τον πληθυσμό των προνυμφών.

Πρόληψη

  • Καλή αποστράγγιση του χώματος: Οι προνύμφες προτιμούν υγρά και πυκνά εδάφη. Εξασφάλισε ότι οι γλάστρες έχουν καλή αποστράγγιση και δεν υπερποτίζονται.

  • Τακτικός έλεγχος του εδάφους: Ανασκάπτοντας το έδαφος κατά διαστήματα, μπορείς να εντοπίσεις τις προνύμφες και να τις αφαιρέσεις πριν γίνουν επιζήμιες.

Η μηλολόνθη και οι προνύμφες της μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα για τα φυτά, αλλά με αυτές τις φυσικές μεθόδους μπορείς να τις αντιμετωπίσεις χωρίς τη χρήση χημικών προϊόντων.

Kommentit


bottom of page