top of page

Πως φυτεύουμε σε γλάστρα χωρίς να έχει τρύπες αποστράγγισης; (Video)



Γειά σας σήμερα θα σας δείξω πώς φυτεύεται ένα φυτό σε μια γλάστρα χωρίς τρύπες αποστράγγισης. Πάμε να δούμε πως. 


Το να φυτεύουμε σε γλάστρα χωρίς τρύπες δεν είναι ότι καλύτερο μιας και το περισσευούμενο νερό δεν μπορεί να βγει από το κάτω μέρος της γλάστρας και είναι επικίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα αν δεν προσέξουμε. Εάν έχουμε τη δυνατότητα επιλογής φυσικά προτιμάμε να κάνουμε τρύπες σε μια γλάστρα γιατί αυτός είναι καλύτερος τρόπος. Σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε τρύπες όπως για παράδειγμα σε αυτή τη γυάλα τότε κάνουμε τα παρακάτω.


Ελαφρόπετρα

Όπως έχουμε πει σε προηγούμενο βίντεο  σε μια γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης, δεν χρειαζεται να βάζουμε ελαφρόπετρα στον πάτο. Πατήστε τον παραπάνω σύνδεσμο εάν θέλετε να μάθετε το γιατί. Στην περίπτωση όμως που δεν έχει τρύπες αποστράγγισης, είναι απαραίτητο να βάλουμε ελαφρόπετρα για να να αποχετεύεται εκεί το περισσευούμενο νερό  και να μην έρχεται σε επαφή με το χώμα. Έτσι λοιπόν βάζουμε μια παχιά στρώση με ελαφρόπετρα ή οποιοδήποτε άλλο χονδρόκοκκο υλικό θέλουμε, γεμίζοντας περίπου στο ⅓ της γλάστρας.


Κάρβουνο

Πάνω από την ελαφρόπετρα βάζουμε μια στρώση με κάρβουνο 1-2 περίπου εκατοστά. Το κάρβουνο βοηθά στη μείωση των βακτηρίων, των μυκήτων και κάποιων δυσάρεστων οσμών που ενδεχομένως να αναπτυχθούν. Επίσης συγκρατεί και ένα μέρος της υγρασίας.


Γεωύφασμα και χώμα 

Στη συνέχεια βάζουμε το κατάλληλο χώμα και φυτεύουμε. Για να μην επιτρέψουμε στο χώμα να εισχωρήσει στην ελαφρόπετρα και να ανακατευτεί μαζί της,    και ένα κομμάτι γεωύφασματος για να διαχωρίσουμε τις δύο επιφάνειες. Αν δεν έχετε γεωύφασμα συνεχίστε ρίχνοντας απευθείας το χώμα πάνω στη στρώση με το κάρβουνο. Μετά όμως από αρκετό καιρό και πολλά ποτίσματα ίσως το χώμα να εισχωρήσει μέσα στην ελαφρόπετρα και να ανακατευτεί μαζί της. Αν γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να ξαναφτιάξετε τις στρώσεις από την αρχή, μιας και θα χαθεί η αποχετευτική χρησιμότητα της ελαφρόπετρας.


Πως ποτίζουμε και πως ελέγχουμε την υγρασία

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ποσότητα του νερού γιατί αν ποτίσουμε παραπάνω από ότι πρέπει το νερό θα καταλάβει όλο το χώρο με αποτέλεσμα να εκτοπιστεί εντελώς το οξυγόνο από το χώμα, πράγμα που θα οδηγήσει σε καταστροφή του φυτού. Υπενθυμίζω πως τα περισσότερα φυτά χρειάζονται ισορροπία μεταξύ οξυγόνου και νερού για να αναπτυχθούν σωστά.

Ρίχνουμε λοιπόν μικρές ποσότητες νερού με ένα οποιοδήποτε δοσομετρητή. Ιδανικά μετά το πότισμα θα θέλαμε μόνο μερικές σταγόνες νερού να φτάσουν στην ελαφρόπετρα. Γι' αυτούς που δεν έχουν εμπειρία καλό είναι να χρησιμοποιούν υγρόμετρο ώστε να είναι σίγουροι για το αν χρειάζεται να ποτίσουν. Στην περιγραφή του βίντεο έχω αφήσει link για να μπορέσετε εύκολα να το βρείτε στην αγορά.

Αν κάνουμε λάθος και υπερποτίσουμε τότε πρέπει να αδειάσουμε το νερό γυρίζοντας προσεκτικά στο πλάι τη γλάστρα.



Προϊόντα του video

Για να γίνεται το πότισμα σωστά και με μεγάλη ακρίβεια μετρώντας την υγρασία στα βαθύτερα στρώματα της γλάστρας, χρησιμοποιούμε το υγρασιόμετρο. (πατήστε το link ή τη φωτογραφία του προϊόντος για να το αγοράσετε σε επώνυμα eshop που έχουμε διαλέξει για εσάς) https://geni.us/qVeB


Υγρασιόμετρο 5 in one:


Comentarios


bottom of page