Πρώτες βοήθειες για το σκύλο σε δηλητηρίαση είναι ένα κρίσιμο θέμα που αφορά την άμεση αντίδραση όταν ο σκύλος σας καταναλώσει κάτι τοξικό ή δηλητηριώδες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ταχύτητα και η σωστή παροχή βοήθειας μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Οι σκύλοι, από περιέργεια ή πείνα, μπορεί να καταναλώσουν επικίνδυνες ουσίες, όπως χημικά, φάρμακα, δηλητηριώδη φυτά ή τροφές. Η αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων, όπως εμετός, σπασμοί ή υπερβολική σιελόρροια, είναι σημαντική. Οι πρώτες βοήθειες περιλαμβάνουν άμεση επαφή με τον κτηνίατρο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την πρόκληση εμετού ή την παροχή ειδικών αντίδοτων.
Τα συμπτώματα
Ποικίλουν ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει ληφθεί, και συνήθως είναι έλλειψη συντονισμού κινήσεων, έντονος εμετός, διάρροια, παραλήρημα, κατάρρευση και σπασμοί.
Συμβουλευθείτε το κέντρο δηλητηριάσεων(210-7793777)
Συμβουλευθείτε το κέντρο δηλητηριάσεων(210-7793777) ή τον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τους για το τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση, πριν σας προτείνουν την απαραίτητη θεραπεία.
Μην προκαλέσετε εμετό χωρίς τη σύσταση του κτηνιάτρου.
Ο κτηνίατρος θα πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει τι κατάπιε ο σκύλος σας πριν την εφαρμογή της θεραπείας. Ορισμένα δηλητήρια με τον εμετό μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα για το σκύλο. Πάρτε μαζί σας και δείξτε στον κτηνίατρο, εφόσον είναι εφικτό, την ετικέτα ή ολόκληρη τη συσκευασία (φιάλη ή κουτί) του προϊόντος που προκάλεσε τη δηλητηρίαση.
Θα πρέπει να έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο και στο σπίτι για να δώσετε τις πρώτες βοήθειες για το σκύλο σε δηλητηρίαση:
ΣΥΡΙΓΓΕΣ 2,5 ml και 5 ml
ΕΝΕΡΓΟ ΑΝΘΡΑΚΑ (ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙ). Πωλείται στο φαρμακείο σε μορφή κάψουλας που την ανοίγετε και το περιεχόμενο το διαλύεται σε λίγο νερό. Με τη μεγάλη σύριγγα ρίχνετε το διάλυμα στο στόμα του ζώου. Για κάθε ζώο χρειάζονται 4-5 κάψουλες.
ΕΜΕΤΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ Ή ΕΝΕΣΙΜΕΣ ΑΜΠΟΥΛΕΣ. Πωλούνται στα φαρμακεία. Αν δεν έχετε τέτοια εμετικά δοκιμάστε αλάτι ή σόδα σε χλιαρό νερό. Ρίχνετε με σύριγγα όσο περισσότερο από το διάλυμα στο στόμα του ζώου μέχρι να κάνει εμετό.
ΕΝΕΣΙΜΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ : SOLU CORTEF 500 mg . Πωλείται στα φαρμακεία. Σπάτε τη γυάλινη αμπούλα με τη βοήθεια ενός χαρτιού ή πανιού για να μη κοπείτε.. Τραβάτε με τη σύριγγα τον υγρό διαλύτη από τη γυάλινη αμπούλα και το ρίχνετε μέσα στην αμπούλα με τη σκόνη. Το κουνάτε λίγο για να διαλυθεί. Το τραβάτε στη σύριγγα, αφαιρείτε τον αέρα και κάνετε ενδομυϊκή ένεση στο μπούτι του ζώου (πάνω φαρδύ μέρος ποδιού). Γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις αν θέλετε να σώσετε το ζώο. Μη διστάζετε. Το ζώο εκείνη τη στιγμή υποφέρει τόσο πολύ που δεν πρόκειται καν να αισθανθεί το τσίμπημα της βελόνας.
ΑΤΡΟΠΙΝΗ : Πωλείται στα φαρμακεία σε αμπούλες πλαστικές ή γυάλινες. Είναι φτηνό. Προμηθευτείτε τουλάχιστον 10 αμπούλες. Στη περίπτωση δηλητηρίασης τραβάτε με τη σύριγγα το περιεχόμενο 2-3 αμπουλών ατροπίνης και κάνετε ενδομυϊκή ένεση, όπως με την κορτιζόνη. Αν οι σπασμοί δεν σταματήσουν, μετά μισή ώρα επαναλαμβάνετε με ένεση δύο ακόμη αμπουλών ατροπίνης. Μη χρησιμοποιείτε περισσότερες αμπούλες ατροπίνης γιατί μπορεί να κάνουν ζημιά στο ζώο.
Δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα
Τα συμπτώματα είναι σπασμοί, τρέμουλο, σάλια, ασθματική κοφτή αναπνοή, απώλεια κοπράνων, κώμα.
Είναι ο συνηθέστερος τρόπος δηλητηρίασης και χρειάζεται άμεση επέμβαση.
ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ. |
Δηλητηριάσεις με ποντικοφάρμακο
Η μόνη άμεση αντιμετώπιση είναι το εμετικό διάλυμα.
Δυστυχώς σε τέτοια περίπτωση αργούν να φανούν τα συμπτώματα τα οποία είναι συνήθως αιμορραγίες από το στόμα, στιγματικές αιμορραγίες από το δέρμα, κυρίως του κεφαλιού, και τον πρωκτό. Μόλις αντιληφθείτε τέτοια συμπτώματα πρέπει να μεταφέρετε το ζώο σε κτηνίατρο. Το αντίδοτο είναι ενέσεις Βιταμίνης Κ.
Δηλητηριάσεις με σπασμένα γυαλιά
Κάνετε ένα διάλυμα νερού με ζάχαρη. Παίρνετε κομματάκια βαμβάκι, τα κάνετε μπαλίτσες, τα βρέχετε λίγο στο διάλυμα και τα βάζετε στο στόμα του ζώου κλείνοντας του ταυτόχρονα το στόμα μέχρι να τα καταπιεί. Χρειάζεται υπομονή. Όσο περισσότερο βαμβάκι καταπιεί το ζώο τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να σωθεί.
Οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση πρώτων βοηθειών των σκύλων μας. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η προσκόμιση στον κτηνίατρο μας. Πρώτα από όλα όμως, θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο, ενώ θα δώσει στο σκύλο μας, αίσθημα ασφάλειας.
Ρένος Ρουχίτσας
Коментарі