top of page

Ορχιδέα

Έγινε ενημέρωση: πριν από 4 ημέρες


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ




Λατινική ονομασία: Phalaenopsis sp.

Οικογένεια: Orchidaceae





Περιγραφή

Η ορχιδέα ανήκει στα επίφυτα. Δηλαδή είναι φυτό που στη φύση ζει πάνω σε άλλα φυτά το οποίο το πετυχαίνει γαντζώνοντας τις ρίζες της πάνω τους (δείτε τη σχετική φωτογραφία). Τα φύλλα της είναι μεγάλα και αποθηκεύουν μέσα τους νερό. Τα λουλούδια της τα βγάζει χειμώνα και άνοιξη πάνω σε ένα μίσχο.  Οι επίφυτες ορχιδέες αναπτύσσονται πάνω σε άλλα φυτά, όπως δέντρα, χωρίς όμως να τα παρασιτούν. Αντίθετα, χρησιμοποιούν τα δέντρα ως υποστήριξη για να φτάσουν πιο κοντά στο φως του ήλιου. Απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από τον αέρα, το βροχόνερο και τα υπολείμματα που συσσωρεύονται γύρω από τις ρίζες τους. Υπάρχουν όμως και ορχιδέες που είναι επίγειες και αναπτύσσονται στο έδαφος.


Θέση - Φωτισμός

Οι περισσότερες ορχιδέες χρειάζονται άφθονο, αλλά έμμεσο φως. Ένα παράθυρο με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό είναι συνήθως ιδανικό. Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Προσέχουμε, αν την έχουμε δίπλα σε κάποιο παράθυρο, να μην ακουμπά πάνω στα τζάμια. Δεν την βάζουμε κοντά σε οποιαδήποτε πηγή θερμότητας.


Θερμοκρασία

Οι ορχιδέες προτιμούν θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 18-24°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 12-18°C τη νύχτα. Σταθερές θερμοκρασίες βοηθούν στην ανάπτυξή τους. Δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω από τους 0°C.


Υγρασία

Οι περισσότερες ορχιδέες ευδοκιμούν σε συνθήκες υγρασίας 40-70%. Αν ο αέρας στο σπίτι σας είναι ξηρός, μπορείτε να αυξήσετε την υγρασία τοποθετώντας έναν υγραντήρα κοντά στην ορχιδέα ή τοποθετώντας το γλαστράκι πάνω σε δίσκο με βότσαλα και νερό.


Κυκλοφορία αέρα

Καλή κυκλοφορία του αέρα είναι σημαντική για την πρόληψη ασθενειών και την υγιή ανάπτυξη. Φροντίστε να υπάρχει επαρκής αερισμός στον χώρο που βρίσκεται η ορχιδέα σας.


Πατήστε τις φωτογραφίες και αγοράστε τα αγαπημένα σας αξεσουάρ για ορχιδέα!!!

ορχιδέα

Υπόστρωμα

Το κατάλληλο υπόστρωμα για ορχιδέες εξαρτάται από τον τύπο της ορχιδέας, αλλά γενικά πρέπει να παρέχει καλή αποστράγγιση και αερισμό. Οι περισσότερες ορχιδέες που καλλιεργούνται ως φυτά εσωτερικού χώρου είναι επίφυτες και απαιτούν ένα υπόστρωμα που μιμείται το περιβάλλον τους στη φύση. Εδώ είναι τα βασικά συστατικά που συνθέτουν το κατάλληλο υπόστρωμα για ορχιδέες:

  1. Φλοιός πεύκου: Ο φλοιός πεύκου είναι το πιο κοινό υλικό για το υπόστρωμα των ορχιδέων. Παρέχει εξαιρετική αποστράγγιση και αερισμό για τις ρίζες. Χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με άλλα υλικά.

  2. Σφάγνο: Το σφάγνο είναι ένα μαλακό, υγροσκοπικό υλικό που διατηρεί την υγρασία χωρίς να καθυστερεί την αποστράγγιση. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για νεαρά φυτά ή για ορχιδέες που χρειάζονται περισσότερη υγρασία.

  3. Περλίτης: Ο περλίτης είναι ένα ελαφρύ υλικό που βελτιώνει την αποστράγγιση και τον αερισμό του υποστρώματος. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με φλοιό πεύκου και άλλα υλικά.

  4. Βερμικουλίτης: Ο βερμικουλίτης διατηρεί την υγρασία και βελτιώνει την αερισμό του υποστρώματος. Είναι χρήσιμο για ορχιδέες που χρειάζονται πιο υγρό περιβάλλον.

  5. Κάρβουνο: Το κάρβουνο βοηθά στην απορρόφηση των ακαθαρσιών και στη διατήρηση της φρεσκάδας του υποστρώματος, αποτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

  6. Κομμένα φύλλα φτέρης: Τα κομμένα φύλλα φτέρης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την υφή του υποστρώματος και να προσομοιώσουν το φυσικό περιβάλλον των ορχιδέων.

  7. Κεραμικά σφαιρίδια ή χαλίκι: Μπορούν να προστεθούν για να βελτιώσουν την αποστράγγιση και να αυξήσουν τον αερισμό.

Συστάσεις για Μείγματα Υποστρώματος

Για γενική χρήση, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υπόστρωμα για ορχιδέες χρησιμοποιώντας τα εξής:

  • Κλασικό μείγμα: 60% φλοιός πεύκου, 20% σφάγνος, 20% περλίτης.

  • Για περισσότερη υγρασία: 50% σφάγνος, 30% φλοιός πεύκου, 20% περλίτης.

  • Για καλύτερη αποστράγγιση: 70% φλοιός πεύκου, 20% περλίτης, 10% κάρβουνο.

Ανάλογα με τις ανάγκες της συγκεκριμένης ορχιδέας σας, μπορείτε να προσαρμόσετε το μείγμα. Οι επίφυτες ορχιδέες όπως οι Φαλαίνοψις (Phalaenopsis) συνήθως τα καταφέρνουν καλύτερα με φλοιό πεύκου, ενώ οι ορχιδέες που προτιμούν περισσότερη υγρασία μπορεί να χρειάζονται περισσότερο σφάγνο.


Πατήστε τις φωτογραφίες και αγοράστε τα αγαπημένα σας αξεσουάρ για ορχιδέα!!!

orxidea

Γλάστρα

Χαρακτηριστικά Ιδανικής Γλάστρας για Ορχιδέες

  1. Καλή Αποστράγγιση: Η γλάστρα πρέπει να έχει πολλές τρύπες αποστράγγισης στη βάση και στις πλευρές για να επιτρέπει στο νερό να φεύγει εύκολα και να αποτρέπει τη σήψη των ριζών.

  2. Διαφανές Υλικό: Οι διαφανείς γλάστρες επιτρέπουν την παρακολούθηση της κατάστασης των ριζών και του υποστρώματος χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσετε το φυτό από τη γλάστρα. Αυτό βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων όπως η σήψη των ριζών ή η ανάγκη για πότισμα.

  3. Υλικό: Οι γλάστρες από πλαστικό είναι ελαφριές, οικονομικές και προσφέρουν καλή αποστράγγιση και αερισμό. Οι κεραμικές γλάστρες με τρύπες αποστράγγισης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν, αλλά είναι βαρύτερες και μπορεί να διατηρούν την υγρασία περισσότερο.

  4. Μέγεθος: Η γλάστρα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τις ρίζες της ορχιδέας, αλλά όχι πολύ μεγάλη, καθώς οι ορχιδέες προτιμούν να είναι λίγο στριμωγμένες. Το μέγεθος της γλάστρας πρέπει να επιτρέπει στις ρίζες να αναπτυχθούν, αλλά να μην υπάρχει υπερβολικός χώρος που να μπορεί να συγκρατεί υπερβολική υγρασία.

Είδη Γλαστρών για Ορχιδέες

  1. Διαφανείς Πλαστικές Γλάστρες: Αυτές είναι οι πιο κοινές και προτιμώμενες γλάστρες για ορχιδέες λόγω της δυνατότητας παρακολούθησης των ριζών και του υποστρώματος.

  2. Γλάστρες με Πλευρικές Τρύπες: Ορισμένες γλάστρες διαθέτουν τρύπες όχι μόνο στη βάση αλλά και στις πλευρές, βελτιώνοντας τον αερισμό των ριζών.

  3. Γλάστρες από Πλέγμα ή Καλάθια: Αυτές οι γλάστρες παρέχουν εξαιρετικό αερισμό και αποστράγγιση. Είναι ιδανικές για ορχιδέες που χρειάζονται πολύ καλό αερισμό στις ρίζες, όπως οι Cattleya και Vanda.


Πατήστε τις φωτογραφίες και αγοράστε τα αγαπημένα σας αξεσουάρ για ορχιδέα!!!

ποτιστήρι

Πότισμα

Οδηγίες Ποτίσματος

  1. Ελέγξτε την Υγρασία του Υποστρώματος: Το υπόστρωμα πρέπει να είναι σχεδόν στεγνό πριν ποτίσετε ξανά. Εισάγετε ένα δάχτυλο περίπου 2-3 εκατοστά στο υπόστρωμα για να αισθανθείτε αν υπάρχει υγρασία. Αν το υπόστρωμα είναι ακόμα υγρό, περιμένετε λίγες μέρες πριν το επόμενο πότισμα.

  2. Ποτίστε το Πρωί: Ποτίστε την ορχιδέα νωρίς το πρωί, ώστε να έχει χρόνο να στεγνώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης μυκήτων και βακτηρίων.

  3. Χρησιμοποιήστε Νερό σε Θερμοκρασία Δωματίου: Αφήστε το νερό να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν ποτίσετε. Αποφύγετε το πολύ κρύο ή πολύ ζεστό νερό.

  4. Χρησιμοποιήστε Μαλακό Νερό: Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο νερό ή βρόχινο νερό. Το σκληρό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα μπορεί να βλάψει τις ρίζες της ορχιδέας.

  5. Πότισμα με Εμβάπτιση: Βυθίστε την γλάστρα της ορχιδέας σε ένα δοχείο με νερό για περίπου 15-30 λεπτά, ώστε το υπόστρωμα να απορροφήσει νερό ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε την και αφήστε την να στραγγίσει καλά.

  6. Ποτίστε με Καταιωνιστήρα: Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα καταιωνιστήρα για να ποτίσετε την ορχιδέα. Ρίξτε νερό ομοιόμορφα στο υπόστρωμα, αποφεύγοντας το σημείο της βάσης των φύλλων, για να αποφύγετε τη σήψη.

Συχνότητα Ποτίσματος

Η συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος της ορχιδέας, το είδος του υποστρώματος, τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, ως γενικός κανόνας, οι περισσότερες ορχιδέες χρειάζονται πότισμα κάθε 7-10 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης (άνοιξη και καλοκαίρι), μπορεί να χρειάζονται πιο συχνό πότισμα, ενώ το χειμώνα, η συχνότητα μπορεί να μειωθεί.

Σημάδια Υπερβολικού ή Ελλιπούς Ποτίσματος

  • Υπερβολικό Πότισμα: Κιτρινισμένα φύλλα, μαλακές και σάπιες ρίζες, μούχλα στο υπόστρωμα.

  • Ελλιπές Πότισμα: Ζαρωμένα και ξηρά φύλλα, ρίζες που φαίνονται συρρικνωμένες και ξηρές.


Πατήστε τις φωτογραφίες και αγοράστε τα αγαπημένα σας αξεσουάρ για ορχιδέα!!!

ορχιδέες

Λίπανση

Οδηγίες Λίπανσης για Ορχιδέες

  1. Επιλογή Λιπάσματος: Χρησιμοποιήστε ένα εξειδικευμένο λίπασμα για ορχιδέες ή ένα ισορροπημένο υδατοδιαλυτό λίπασμα (π.χ., 20-20-20 ή 30-10-10) με μικροθρεπτικά στοιχεία. Πολλά εξειδικευμένα λιπάσματα για ορχιδέες περιέχουν αναλογίες που ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες τους.

  2. Αραίωση του Λιπάσματος: Αραιώστε το λίπασμα σε νερό, χρησιμοποιώντας τη μισή από την προτεινόμενη δόση στην ετικέτα. Οι ορχιδέες χρειάζονται λιγότερη συγκέντρωση λιπάσματος από άλλα φυτά, και η υπερβολική λίπανση μπορεί να κάψει τις ρίζες.

  3. Συχνότητα Λίπανσης: Κατά την περίοδο ανάπτυξης (άνοιξη και καλοκαίρι), λιπάνετε τις ορχιδέες σας κάθε 2 εβδομάδες. Κατά την περίοδο αδράνειας (φθινόπωρο και χειμώνας), μειώστε τη συχνότητα σε μία φορά το μήνα ή σταματήστε εντελώς, ανάλογα με την ποικιλία της ορχιδέας και το περιβάλλον της.

  4. Λίπανση μετά το Πότισμα: Ποτίστε την ορχιδέα πριν την εφαρμογή του λιπάσματος. Αυτό βοηθά στην αποφυγή καψίματος των ριζών από το λίπασμα.

  5. Ξέπλυμα του Υποστρώματος: Κάθε λίγους μήνες, ξεπλύνετε καλά το υπόστρωμα με άφθονο νερό για να αφαιρέσετε τα συσσωρευμένα άλατα από το λίπασμα. Αυτό αποτρέπει την τοξικότητα του υποστρώματος και διατηρεί τις ρίζες υγιείς.

Ειδικές Συμβουλές για Λίπανση

  • Αναπτυξιακή Φάση: Κατά τη διάρκεια της ενεργής ανάπτυξης και της ανθοφορίας, οι ορχιδέες χρειάζονται περισσότερο άζωτο και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Χρησιμοποιήστε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο (π.χ., 30-10-10) στην αρχή της ανάπτυξης και στη συνέχεια μεταβείτε σε λίπασμα με περισσότερη αναλογία φωσφόρου και καλίου (π.χ., 10-30-20) κατά την ανθοφορία.

  • Αδράνεια: Μειώστε ή σταματήστε τη λίπανση όταν η ορχιδέα δεν αναπτύσσεται ενεργά, όπως το φθινόπωρο και το χειμώνα.

  • Ειδικά Είδη: Ορισμένες ορχιδέες, όπως οι Phalaenopsis, μπορούν να ωφεληθούν από μια σταθερή, χαμηλής δόσης λίπανση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ άλλες, όπως οι Dendrobium, μπορεί να χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση.


Πατήστε τις φωτογραφίες και αγοράστε τα αγαπημένα σας αξεσουάρ για ορχιδέα!!!

ορχιδέα

Κλάδεμα

Το κλάδεμα της ορχιδέας είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας του φυτού και για την προώθηση νέας ανάπτυξης και ανθοφορίας. Οι οδηγίες για το κλάδεμα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της ορχιδέας, αλλά παρακάτω παρέχονται γενικές κατευθυντήριες γραμμές:

Γενικές Οδηγίες Κλαδέματος

  1. Κλάδεμα Ανθισμένου Στελέχους: Για τις ορχιδέες Phalaenopsis, όταν τα άνθη έχουν μαραθεί και πέσει, μπορείτε να κλαδέψετε το ανθισμένο στέλεχος. Κόψτε το στέλεχος περίπου 1 εκατοστό πάνω από τον τρίτο κόμπο (μάτι) από τη βάση του φυτού. Αυτό μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη νέων ανθικών στελεχών από τον κόμπο.

  2. Κλάδεμα Αποξηραμένων ή Νεκρών Στελεχών και Φύλλων: Κόψτε οποιαδήποτε νεκρά, αποξηραμένα ή κατεστραμμένα φύλλα και στελέχη με καθαρό και αποστειρωμένο ψαλίδι. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών και μυκήτων.

  3. Κλάδεμα Ψευδοβολβών: Για ορχιδέες με ψευδοβολβούς (όπως οι Cattleya και Dendrobium), αφαιρέστε τους παλιούς, συρρικνωμένους ψευδοβολβούς μετά την ανθοφορία, αν είναι απαραίτητο. Οι νέοι ψευδοβολβοί που αναπτύσσονται θα είναι υγιέστεροι και θα παράγουν καλύτερη ανθοφορία.

  4. Καθαριότητα Εργαλείων: Πάντα χρησιμοποιείτε αποστειρωμένα εργαλεία κλαδέματος για να αποφύγετε τη μετάδοση ασθενειών. Αποστειρώστε τα ψαλίδια με αλκοόλ ή φλόγιστρο πριν και μετά από κάθε χρήση.

Ειδικές Συμβουλές για Κλάδεμα

  • Phalaenopsis: Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία, μπορείτε να κόψετε το στέλεχος λίγο πάνω από έναν κόμπο ή κόψτε το στέλεχος χαμηλά αν είναι καφέ και ξηρό.

  • Cattleya: Αφαιρέστε μόνο τα νεκρά και αποξηραμένα μέρη του φυτού. Μην κλαδεύετε τους πράσινους ψευδοβολβούς καθώς αποθηκεύουν θρεπτικά συστατικά για το φυτό.

  • Dendrobium: Αφαιρέστε τα παλιά και ξηρά στελέχη. Οι παλιοί ψευδοβολβοί μπορούν να παραμείνουν στο φυτό, καθώς παρέχουν θρεπτικά συστατικά στους νέους βλαστούς.

Χρονισμός Κλαδέματος

  • Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται όταν το φυτό είναι σε αδρανή φάση, δηλαδή μετά την ανθοφορία και πριν την έναρξη της νέας ανάπτυξης.

  • Αποφύγετε το κλάδεμα όταν η ορχιδέα είναι σε φάση ενεργού ανάπτυξης ή ανθοφορίας.

Μετά το Κλάδεμα

  • Παρακολουθήστε την ορχιδέα για σημάδια στρες ή μόλυνσης μετά το κλάδεμα.

  • Συνεχίστε τη σωστή φροντίδα με κατάλληλο πότισμα, φωτισμό και λίπανση για να προωθήσετε την υγιή ανάπτυξη και νέα ανθοφορία.


Πατήστε τις φωτογραφίες και αγοράστε τα αγαπημένα σας αξεσουάρ για ορχιδέα!!!


Πολλαπλασιασμός (ορχιδέα)

Ο πολλαπλασιασμός των ορχιδέων μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους, ανάλογα με το είδος της ορχιδέας. Οι πιο κοινές μέθοδοι περιλαμβάνουν τη διαίρεση, την καλλιέργεια από σπόρους και την παραγωγή νέων φυτών από μοσχεύματα ή "κείκι" (keiki). Εδώ είναι οι κύριες μέθοδοι πολλαπλασιασμού:

1. Διαίρεση

Η διαίρεση είναι η πιο κοινή και εύκολη μέθοδος για ορχιδέες που αναπτύσσονται από ψευδοβολβούς, όπως οι Cattleya, Dendrobium, και Oncidium.

Βήματα:

  • Βγάλτε προσεκτικά την ορχιδέα από τη γλάστρα και αφαιρέστε το παλιό υπόστρωμα από τις ρίζες.

  • Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, αποστειρωμένο μαχαίρι ή ψαλίδι για να χωρίσετε το φυτό σε τμήματα, διασφαλίζοντας ότι κάθε τμήμα έχει τουλάχιστον 3-4 ψευδοβολβούς και ένα υγιές ριζικό σύστημα.

  • Φυτέψτε κάθε τμήμα σε νέα γλάστρα με φρέσκο υπόστρωμα για ορχιδέες και φροντίστε τα όπως θα κάνατε για την αρχική ορχιδέα.

2. Παραγωγή "Κέικι" (Keiki)

Ορισμένες ορχιδέες, όπως οι Phalaenopsis και οι Dendrobium, παράγουν μικρά φυτά που ονομάζονται "κείκι" πάνω στο στέλεχος ή στους ψευδοβολβούς.

Βήματα:

  • Όταν το κείκι έχει αναπτύξει μερικά φύλλα και ρίζες μήκους τουλάχιστον 5 εκατοστών, είναι έτοιμο για μεταφύτευση.

  • Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, αποστειρωμένο μαχαίρι ή ψαλίδι για να κόψετε το κείκι από το μητρικό φυτό, αφήνοντας λίγο στέλεχος και στις δύο πλευρές του κείκι.

  • Φυτέψτε το κείκι σε μια μικρή γλάστρα με φρέσκο υπόστρωμα για ορχιδέες και φροντίστε το όπως θα κάνατε για μια νεαρή ορχιδέα.

3. Μοσχεύματα

Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα είναι συνηθισμένος για είδη όπως οι Vanda και οι Epidendrum.

Βήματα:

  • Κόψτε ένα υγιές στέλεχος μήκους 10-15 εκατοστών με τουλάχιστον δύο κόμβους και μερικές ρίζες.

  • Αφήστε το μόσχευμα να στεγνώσει για μερικές ώρες για να σχηματιστεί κάλος στο σημείο κοπής.

  • Φυτέψτε το μόσχευμα σε μια γλάστρα με φρέσκο υπόστρωμα για ορχιδέες και φροντίστε το όπως θα κάνατε για μια νεαρή ορχιδέα.

4. Καλλιέργεια από Σπόρους

Η καλλιέργεια ορχιδέων από σπόρους είναι η πιο δύσκολη και απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και συνθήκες εργαστηρίου. Οι σπόροι ορχιδέας δεν περιέχουν θρεπτικά αποθέματα και πρέπει να καλλιεργηθούν σε αποστειρωμένο θρεπτικό διάλυμα.

Βήματα:

  • Συλλέξτε τους σπόρους από την ώριμη κάψα σπόρων της ορχιδέας.

  • Αποστειρώστε τους σπόρους και το θρεπτικό διάλυμα στο εργαστήριο.

  • Σπείρετε τους σπόρους στο αποστειρωμένο θρεπτικό διάλυμα και διατηρήστε τους σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας.

  • Μεταφυτέψτε τα νεαρά φυτά σε μικρές γλάστρες με υπόστρωμα για ορχιδέες μόλις αναπτύξουν φύλλα και ρίζες.

Ακολουθώντας αυτές τις μεθόδους, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τις ορχιδέες σας και να δημιουργήσετε νέα φυτά από τα υπάρχοντα.



ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΟΡΧΙΔΕΑ

Γιάννης Παναγιωτόπουλος

Πατήστε τις φωτογραφίες και αγοράστε τα αγαπημένα σας αξεσουάρ για ορχιδέα!!!



Γλάστρα Ορχιδέας

Στηρίγματα μανταλάκια ορχιδέας

στηρίγματα για ορχιδέα


ορχιδέα

Comments


bottom of page