top of page
Εικόνα συγγραφέαΓιαννης Παναγιωτοπουλος

Εργασίες εποχής στον κήπο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος)

Έγινε ενημέρωση: 25 Σεπ

Το καλοκαίρι πέρασε, οι ρυθμοί επανέρχονται και το φθινόπωρο μας διαδέχεται σαν μια “μικρή άνοιξη”. Οι εργασίες που έχετε να κάνετε είναι σημαντικές. 


εργασίες εποχής στον κήπο

Βιβλία συντήρησης κήπου

Βιβλία για τη συντήρηση κήπου που διάλεξα για εσάς:

"ΚΗΠΟΣ & ΒΕΡΑΝΤΑ" https://geni.us/TmWx(link is external) 

"ΚΗΠΟΣ & ΒΕΡΑΝΤΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑ" https://geni.us/f9fMez(link is external) 

"ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ" https://geni.us/nZgK(link is external)

"ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ" https://geni.us/1pXBT

Δώστε και Σώστε

  • Απομακρύνετε τα κατεστραμμένα φυτά που δεν τα κατάφεραν από τις κλιματικές συνθήκες του καλοκαιριού.

  • Τα φυτά που είναι φανερά εξασθενημένα τα ποτίζετε χωρίς να λυπάστε το νερό.

  • Απομακρύνετε τα κατεστραμμένα και ξερά μέρη τους και λιπαίνετε με ένα ελαφρύ λίπασμα, όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 30°C.

  • Kοιτάξτε αν τα φυτά σας έχουν προσβληθεί από εχθρούς και ασθένειες και θα παρέμβετε άμεσα. 


Χλοοτάπητας, εργασίες εποχής στον κήπο

  • Ρυθμίζετε το αυτόματο πότισμα, να ποτίζει ανά δύο μέρες. Καταλληλότερες ώρες για το πότισμα του χλοοτάπητα είναι πριν βγει ο ήλιος και όταν πέσει, δηλαδή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

  • Είναι η εποχή να αρχίσετε πάλι να λιπαίνετε τον χλοοτάπητα.

  • Θα πρέπει να μαζεύετε μια φορά την εβδομάδα τα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων που έχουν πέσει πάνω στο χλοοτάπητα. Σε περίπτωση που παραμελήσετε αυτή την εργασία, μπορεί να εμφανιστούν καφέ κηλίδες ή και βρύα, λόγω της σκιάς που δημιουργούν.

  • Για να αναπτύσσεται καλύτερα ο χλοοτάπητάς σας και για να μειώσετε ή να εξαλείψετε τις πιθανότητες να αναπτυχθούν ασθένειες, θα πρέπει να κάνετε βαθύ αερισμό με ειδικό μηχάνημα ή με μία πιρούνα. Με την πιρούνα δημιουργείτε τρύπες στο έδαφος, έτσι το νερό και ο αέρας διεισδύουν με μεγαλύτερη ευκολία στις ρίζες του.

  • Για να κάνετε ελαφρύ αερισμό ή dethatch, θα πρέπει η διαδικασία αυτή, να γίνει με ειδικά μηχανήματα χειροκίνητα ή μηχανοκίνητα. Όσο περνάει ο καιρός πάνω ακριβώς από το χώμα, στη βάση του χλοοτάπητα σχηματίζονται νεκροί ιστοί και φυτικά υπολείμματα (είναι από τον ίδιο το χλοοτάπητα). Τα φυτικά αυτά υπολείμματα και οι νεκροί ιστοί μπορεί να είναι από τους μίσχους, τους στόλωνες ή τα ριζώματα.

  • Στα μέρη όπου είναι άδεια ή κατεστραμμένα, σπέρνετε ξανά (επισπορά) στο χλοοτάπητα ή κάνετε προσθήκη έτοιμου χλοοτάπητα.

  • Μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά τα κουρέματα του χλοοτάπητά σας.


Καλλωπιστικοί θάμνοι & δέντρα

  • Κλαδεύετε για να δώσετε σχήμα στις πράσινες μπορντούρες, π.χ. βιβούρνα, λιγούστρα κ.α..

  • Μπορείτε να κάνετε λίπανση, απλά θα πρέπει να γίνει όταν οι θερμοκρασίες έχουν πέσει και δεν επικρατούν πολλές ζέστες, δηλαδή μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

  • Μπορείτε να φυτέψετε αειθαλείς θάμνους.

  • Μπορείτε να κάνετε πολλαπλασιασμούς με μοσχεύματα.


Εποχιακά φυτά

Το χρυσάνθεμο είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της εποχής. Για να αναπτυχθεί σωστά, το Σεπτέμβριο κάνετε προσθήκη λιπάσματος. Τον Οκτώβριο σταματάτε να το λιπαίνετε, γιατί ξεκινάει η άνθιση. Καταλληλότερες θέσεις για τη φύτευση του είναι οι ηλιόλουστες.

  1. Χρυσάνθεμα (Chrysanthemums): Είναι από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά φυτά, με έντονα χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, μωβ και λευκό. Ανθίζουν μέχρι και τον Νοέμβριο.

  2. Καλέντουλα (Calendula): Φυτό με όμορφα κίτρινα και πορτοκαλί άνθη, ανθεκτικό στο κρύο. Κατάλληλο για παρτέρια και γλάστρες.

  3. Πανσέδες (Viola tricolor): Μικρά, πολύχρωμα άνθη που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες και ανθίζουν όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα.

  4. Κυκλάμινα (Cyclamen): Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φθινοπωρινά φυτά με άνθη σε αποχρώσεις του ροζ, κόκκινου και λευκού. Ανθεκτικά στο κρύο, ιδανικά για σκιερά σημεία.

  5. Βιολέτες (Violas): Παρόμοιες με τους πανσέδες αλλά με πιο λεπτά άνθη, κατάλληλες για γλάστρες και παρτέρια.

  6. Ερίκα (Erica): Φθινοπωρινό φυτό με μικρά ροζ, μωβ ή λευκά άνθη. Προτιμά ηλιόλουστα και καλά στραγγιζόμενα σημεία.

  7. Άλυσσος (Alyssum): Φυτό χαμηλής ανάπτυξης με μικρά λευκά ή μοβ άνθη. Κατάλληλο για παρτέρια και βραχόκηπους.

  8. Ντάλια (Dahlia): Παρόλο που είναι καλοκαιρινό φυτό, συνεχίζει να ανθίζει μέχρι το φθινόπωρο με έντονα χρώματα.

  9. Ράνουνκουλος (Ranunculus): Αρχίζει να φυτεύεται το φθινόπωρο για ανθοφορία την άνοιξη. Ιδανικό για κήπους και ανθισμένα παρτέρια.

  10. Αστράκι (Aster): Φθινοπωρινό φυτό με όμορφα μωβ ή ροζ άνθη, που ανθίζει μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Αυτά τα φυτά προσθέτουν χρώμα και ζωντάνια στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, διατηρώντας το χώρο σας ζωντανό ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.


Βολβοί

Τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε διάφορους βολβούς που θα ανθίσουν την άνοιξη. Οι βολβοί αυτοί φυτεύονται το φθινόπωρο, ώστε να περάσουν τη χειμερία νάρκη τους στο έδαφος και να αναπτυχθούν σωστά με την άνοδο της θερμοκρασίας την άνοιξη.

Βολβοί που φυτεύουμε τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο:

  1. Τουλίπες (Tulipa): Οι τουλίπες είναι από τους πιο δημοφιλείς ανοιξιάτικους βολβούς και φυτεύονται το φθινόπωρο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και σχήματα.

  2. Νάρκισσοι (Narcissus): Γνωστοί και ως ζουμπούλια ή ασφόδελοι, είναι ιδανικοί για κήπους και γλάστρες και ανθίζουν σε αποχρώσεις του κίτρινου και του λευκού.

  3. Υάκινθοι (Hyacinthus): Με έντονα χρώματα και υπέροχο άρωμα, οι υάκινθοι είναι εύκολοι στην καλλιέργεια και ιδανικοί για παρτέρια και γλάστρες.

  4. Κρόκοι (Crocus): Οι κρόκοι ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης και προσθέτουν χρώμα στον κήπο με τις μωβ, λευκές και κίτρινες αποχρώσεις τους.

  5. Ανεμώνες (Anemone): Ανθίζουν από νωρίς την άνοιξη με όμορφα λουλούδια σε αποχρώσεις του ροζ, μπλε, λευκού και κόκκινου.

  6. Ιξίες (Ixia): Φυτεύονται το φθινόπωρο και ανθίζουν την άνοιξη με λεπτεπίλεπτα, αστραφτερά άνθη σε διάφορα χρώματα.

  7. Φρέζιες (Freesia): Με μοναδικό άρωμα και όμορφα λουλούδια, οι φρέζιες φυτεύονται το φθινόπωρο και ανθίζουν την άνοιξη.

  8. Σκίλλα (Scilla): Μικρά φυτά με γαλάζια ή λευκά άνθη, που είναι ανθεκτικά και πολύ διακοσμητικά.

  9. Λίλιουμ (Lilium): Φυτεύονται το φθινόπωρο και είναι γνωστά για τα μεγάλα, αρωματικά άνθη τους.

  10. Μούσκαρι (Muscari): Μικρά, μπλε λουλούδια που μοιάζουν με σταφύλι και ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης.

Αυτοί οι βολβοί μπορούν να φυτευτούν σε παρτέρια, γλάστρες ή βραχόκηπους και θα προσθέσουν χρώμα και ομορφιά στον χώρο σας όταν ανθίσουν την άνοιξη.


Τι να κάνετε με τους καλοκαιρινούς βολβούς το φθινόπωρο:

Τους φθινοπωρινούς μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, οι καλοκαιρινοί βολβοί, όπως ντάλιες, γλαδιόλες, κάλλες και μπιγκόνιες, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να διατηρηθούν σωστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να ξαναφυτευτούν την επόμενη άνοιξη.

  1. Ξεθάψτε τους βολβούς: Όταν τα φυτά αρχίσουν να μαραίνονται και τα φύλλα κιτρινίζουν, σημαίνει ότι οι βολβοί έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Κόψτε τα ξεραμένα μέρη και προσεκτικά βγάλτε τους βολβούς από το χώμα, χρησιμοποιώντας ένα φτυαράκι ή πιρούνι κήπου.

  2. Καθαρίστε τους βολβούς: Αφαιρέστε το χώμα και τυχόν υπολείμματα από τα φύλλα και τις ρίζες. Εξετάστε τους βολβούς για σημάδια σήψης ή αρρώστιας και απορρίψτε όσα δείχνουν να είναι χαλασμένοι ή σαπισμένοι.

  3. Αποξηράνση: Αφήστε τους βολβούς να στεγνώσουν για μερικές ημέρες σε δροσερό, σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Αυτό βοηθά στην αποφυγή μούχλας και σήψης κατά την αποθήκευση.

  4. Αποθήκευση: Τοποθετήστε τους βολβούς σε χάρτινες σακούλες, ξύλινα κιβώτια ή πλέγματα, στρώνοντάς τους με ξηρό τύρφη, άμμο ή ροκανίδια για καλύτερο αερισμό. Η αποθήκευση πρέπει να γίνεται σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος με θερμοκρασία περίπου 10-15°C, όπως μια αποθήκη ή υπόγειο.

  5. Έλεγχος κατά την αποθήκευση: Ελέγχετε περιοδικά τους βολβούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει υγρασία ή σημάδια σήψης. Αφαιρέστε τυχόν προβληματικούς βολβούς για να αποτρέψετε τη μόλυνση των υπολοίπων.

  6. Προετοιμασία για την άνοιξη: Την άνοιξη, μόλις περάσουν οι κίνδυνοι παγετού, οι βολβοί είναι έτοιμοι να φυτευτούν ξανά για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, οι καλοκαιρινοί βολβοί θα διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και θα σας χαρίσουν ξανά υπέροχη ανθοφορία την επόμενη σεζόν!


Φυτά εσωτερικού χώρου

Τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν και οι μέρες μικραίνουν, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται ειδική φροντίδα για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της υγείας των φυτών σας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Έτσι λοιπόν έχουμε εργασίες εποχής στον κήπο αλλά και για τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο:

  1. Μεταφορά μέσα στο σπίτι: Αν έχετε βγάλει τα φυτά σας έξω το καλοκαίρι, είναι ώρα να τα επαναφέρετε στο εσωτερικό πριν οι θερμοκρασίες πέσουν πολύ χαμηλά. Ελέγξτε τα φυτά για τυχόν έντομα ή ασθένειες πριν τα εισαγάγετε μέσα.

  2. Προσαρμογή στο φως: Καθώς το φυσικό φως μειώνεται, μετακινήστε τα φυτά σας κοντά σε παράθυρα για να εξασφαλίσουν αρκετό φως. Προτιμήστε ανατολικά ή νότια παράθυρα για περισσότερη ηλιοφάνεια, αποφεύγοντας όμως το άμεσο έντονο φως που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.

  3. Πότισμα: Καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες, τα φυτά χρειάζονται λιγότερο νερό. Ελαττώστε το πότισμα, αφήνοντας το χώμα να στεγνώσει λίγο πριν το επόμενο πότισμα. Υπερβολικό νερό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.

  4. Λίπανση: Μειώστε ή διακόψτε τη λίπανση, καθώς τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου μπαίνουν σε κατάσταση ηρεμίας και δεν χρειάζονται τόσα θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να ξαναρχίσετε τη λίπανση την άνοιξη, όταν αρχίσει η νέα ανάπτυξη.

  5. Έλεγχος υγρασίας: Με τη θέρμανση του σπιτιού, ο αέρας γίνεται ξηρός. Αυξήστε την υγρασία κοντά στα φυτά με έναν υγραντήρα, δίσκους με νερό και χαλίκια ή ψεκάζοντας τα φύλλα με νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

  6. Κλάδεμα και καθαρισμός: Αφαιρέστε τα ξηρά ή κατεστραμμένα φύλλα και καθαρίστε τα φύλλα από τη σκόνη με ένα υγρό πανί για να διατηρηθούν υγιή και να βελτιωθεί η φωτοσύνθεση.

  7. Προστασία από ρεύματα αέρα και θέρμανση: Τοποθετήστε τα φυτά μακριά από ψυχρά ρεύματα αέρα και πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ και κλιματιστικά, που μπορεί να προκαλέσουν στρες στα φυτά.

  8. Προσαρμογή στη θερμοκρασία: Φροντίστε να διατηρείτε μια σταθερή θερμοκρασία δωματίου (18-24°C), η οποία είναι ιδανική για τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου.

Με αυτή τη φροντίδα, τα φυτά σας θα παραμείνουν υγιή και έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια της άνοιξης!


Λαχανικά

Τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στην Ελλάδα, το κλίμα είναι ιδανικό για σπορά και φύτευση πολλών φθινοπωρινών και χειμερινών λαχανικών, ενώ εξακολουθούν να συγκομίζονται κάποια καλοκαιρινά. Ακολουθεί ένας οδηγός για τα λαχανικά που μπορείτε να σπείρετε, να φυτέψετε και να συγκομίσετε αυτή την περίοδο:

Λαχανικά που σπέρνουμε ή φυτεύουμε τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο:

  1. Μαρούλι (Lactuca sativa): Σπέρνεται απευθείας στον κήπο ή σε σπορείο. Αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να φυτευτεί σε συνεχείς σειρές για συνεχόμενη συγκομιδή.

  2. Σπανάκι (Spinacia oleracea): Σπέρνεται απευθείας στο χώμα και αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

  3. Ραπανάκια (Raphanus sativus): Σπέρνονται απευθείας στο χώμα και αναπτύσσονται γρήγορα. Μπορείτε να τα σπείρετε κάθε δύο εβδομάδες για συνεχόμενη συγκομιδή.

  4. Λάχανο (Brassica oleracea var. capitata): Φυτεύονται τα νεαρά φυτάρια που σπείρατε τον Αύγουστο. Τα λάχανα χρειάζονται δροσερές θερμοκρασίες και αρκετή υγρασία για να αναπτυχθούν.

  5. Κουνουπίδι (Brassica oleracea var. botrytis): Τα φυτάρια φυτεύονται τον Σεπτέμβριο για συγκομιδή τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη.

  6. Μπρόκολο (Brassica oleracea var. italica): Φυτεύονται τα φυτάρια που σπείρατε τον Αύγουστο για να δώσουν παραγωγή τον χειμώνα.

  7. Παντζάρι (Beta vulgaris): Σπέρνεται απευθείας στο χώμα και μπορεί να φυτευτεί διαδοχικά για συνεχή συγκομιδή.

  8. Καρότο (Daucus carota): Σπέρνεται απευθείας στον κήπο. Τα καρότα αναπτύσσονται καλά σε δροσερό καιρό.

  9. Κρεμμύδι (Allium cepa): Φυτεύονται βολβοί ή σπέρνονται οι σπόροι. Τα χειμωνιάτικα κρεμμύδια θα είναι έτοιμα την άνοιξη.

  10. Σκόρδο (Allium sativum): Φυτεύονται οι σκελίδες το φθινόπωρο για συγκομιδή την επόμενη άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού.

Λαχανικά που συγκομίζονται τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο:

  1. Ντομάτες (Solanum lycopersicum): Συνεχίζεται η συγκομιδή από τις τελευταίες καλοκαιρινές ποικιλίες.

  2. Πιπεριές (Capsicum annuum): Συνεχίζετε να συγκομίζετε τις καλοκαιρινές πιπεριές μέχρι τα πρώτα κρύα.

  3. Μελιτζάνες (Solanum melongena): Συγκομίζονται οι τελευταίες μελιτζάνες πριν τον πρώτο παγετό.

  4. Κολοκυθάκια (Cucurbita pepo): Τα τελευταία κολοκυθάκια συγκομίζονται αυτή την εποχή.

  5. Αγγούρια (Cucumis sativus): Συγκομίζονται μέχρι να αρχίσει το κρύο.

  6. Φασολάκια (Phaseolus vulgaris): Συγκομίζονται τα τελευταία φρέσκα φασολάκια.

  7. Κολοκύθες (Cucurbita maxima και Cucurbita moschata): Οι χειμωνιάτικες κολοκύθες συγκομίζονται και αποθηκεύονται για το χειμώνα.

Αυτή η εποχή είναι πολύ παραγωγική για τον κήπο σας και προσφέρει τη δυνατότητα να προετοιμάσετε τις επόμενες σοδειές ενώ απολαμβάνετε τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού!

Comments