ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Αν ένα φυτό μας θυμίζει καλοκαίρι νησί και μεσόγειο αυτό είναι η βουκαμβίλια. Ένα αναρριχώμενο φυτό που αξίζει να έχετε σπίτι σας πάμε να δούμε γιατί…
Λατινική ονομασία φυτού: Bougainvillea sp.
Οικογένεια: Nyctaginaceae
Καταγωγή: Προέρχεται από τη Νότια Αμερική.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα:
Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι τα βράκτια φύλλα της που είναι χρωματιστά. Πολλοί νομίζουν ότι είναι άνθη αλλά αυτό δεν ισχύει μιας και τα άνθη της είναι λευκά μικρά χωρίς ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία.
Ποικιλίες:
- Bougainvillea spectabilis: είναι άγρια και αειθαλής ποικιλία.
- Bougainvillea glabra: είναι ήμερη και φυλλοβόλα ποικιλία
- Bougainvillea glabra Mini thai: είναι ποικιλία νάνα για μικρούς χώρους.
Άνθιση:
Τα χρωματιστά φύλλα της τα απολαμβάνουμε από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Τα συνηθέστερα χρώματα είναι βυσσινί, φούξια, ροζ, λευκό, κίτρινο, μωβ, πορτοκαλί.
Θέση:
Η βουκαμβίλια χρειάζεται άφθονο άμεσο ηλιακό φως. Ιδανικά, θα πρέπει να φυτευτεί σε μια θέση που δέχεται τουλάχιστον 5-6 ώρες άμεσου ηλιακού φωτός καθημερινά. Περισσότερο φως θα προάγει πιο πλούσια ανθοφορία.
Θερμοκρασία :
Θερμοκρασίες Ανάπτυξης: Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη της βουκαμβίλιας κυμαίνονται μεταξύ 20°C και 30°C. Η βουκαμβίλια αναπτύσσεται καλύτερα όταν οι θερμοκρασίες παραμένουν σε αυτό το εύρος.
Ελάχιστες Θερμοκρασίες: Η βουκαμβίλια είναι ευαίσθητη στο κρύο. Οι θερμοκρασίες κάτω από 5°C μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο φυτό, και οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν (0°C) μπορεί να το καταστρέψουν εντελώς. Σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από αυτό το όριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι καλό να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, όπως η μετακίνηση της βουκαμβίλιας σε προστατευμένο χώρο ή η κάλυψή της με προστατευτικά υλικά.
Θερμοκρασίες Ανθοφορίας: Για την πλούσια ανθοφορία, οι θερμοκρασίες πρέπει να παραμένουν σταθερά θερμές, ιδανικά πάνω από 18°C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η παρατεταμένη έκθεση σε ζεστές θερμοκρασίες προάγει την παραγωγή ανθέων.
Νυχτερινές Θερμοκρασίες: Οι θερμοκρασίες τη νύχτα είναι επίσης σημαντικές. Η βουκαμβίλια προτιμά νυχτερινές θερμοκρασίες που δεν πέφτουν κάτω από 15°C για να συνεχίσει την ανάπτυξή της και να προάγει την ανθοφορία.
Σε περιοχές με ψυχρούς χειμώνες, η βουκαμβίλια μπορεί να καλλιεργηθεί ως φυτό εσωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών ή να προστατευθεί με ειδικά καλύμματα και να τοποθετηθεί σε θέσεις που παρέχουν προστασία από τον παγετό.
Τι Χώμα χρειάζεται η Βουκαμβίλια;
Η βουκαμβίλια έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά το χώμα, προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά και να ανθίσει πλούσια. Οι βασικές ανάγκες της σε χώμα περιλαμβάνουν:
Καλή αποστράγγιση: Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του χώματος για τη βουκαμβίλια είναι η καλή αποστράγγιση. Το φυτό δεν ανέχεται το στάσιμο νερό, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Το χώμα πρέπει να επιτρέπει στο νερό να στραγγίζει γρήγορα και να μη συγκρατεί υπερβολική υγρασία.
Ελαφρύ και αμμώδες: Ένα ελαφρύ, αμμώδες ή χαλικώδες έδαφος είναι ιδανικό για τη βουκαμβίλια. Αυτός ο τύπος εδάφους εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση και αποτρέπει τη συγκέντρωση νερού γύρω από τις ρίζες.
Ουδέτερο έως ελαφρώς όξινο pH: Η βουκαμβίλια προτιμά χώμα με ουδέτερο έως ελαφρώς όξινο pH, ιδανικά μεταξύ 5.5 και 6.5. Μπορείτε να ελέγξετε το pH του εδάφους και να το προσαρμόσετε, αν χρειάζεται, με την προσθήκη κατάλληλων αμείνων.
Αποφυγή βαρέων και συμπαγών εδαφών: Βαριά, συμπαγή εδάφη, όπως τα αργιλώδη, δεν είναι κατάλληλα για τη βουκαμβίλια, καθώς δεν αποστραγγίζουν καλά και μπορούν να κρατήσουν υπερβολική υγρασία.
Κλάδεμα:
Το κλάδεμα της βουκαμβίλιας είναι σημαντικό για να διατηρήσετε το φυτό υγιές, να προάγετε την πλούσια ανθοφορία και να ελέγξετε το σχήμα και το μέγεθός του. Ακολουθούν οι βασικές οδηγίες για το κλάδεμα της βουκαμβίλιας:
Πότε να κλαδέψετε
Αργά τον χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη: Το κύριο κλάδεμα γίνεται αργά τον χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, πριν την έναρξη της νέας ανάπτυξης. Αυτό επιτρέπει στο φυτό να ανακάμψει και να παράγει νέα άνθη την επόμενη περίοδο ανθοφορίας.
Μετά την κύρια περίοδο ανθοφορίας: Μπορείτε επίσης να κάνετε ελαφρύ κλάδεμα μετά την κύρια περίοδο ανθοφορίας το καλοκαίρι για να διατηρήσετε το σχήμα του φυτού και να προάγετε επιπλέον ανθοφορία.
Πώς να κλαδέψετε;
Αφαίρεση νεκρών και κατεστραμμένων κλαδιών: Ξεκινήστε αφαιρώντας όλα τα νεκρά, κατεστραμμένα ή ασθενικά κλαδιά. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της υγείας του φυτού και αποτρέπει τη διάδοση ασθενειών.
Κοντύνεμα των κλαδιών: Κοντύνετε τα κλαδιά για να ελέγξετε το μέγεθος και το σχήμα της βουκαμβίλιας. Μπορείτε να κόψετε τα κλαδιά πίσω κατά το ένα τρίτο έως το ένα μισό του μήκους τους. Κάντε τις τομές ακριβώς πάνω από έναν οφθαλμό ή ένα νέο βλαστό.
Αραίωση των εσωτερικών κλαδιών: Αφαιρέστε τα υπερβολικά πυκνά κλαδιά στο εσωτερικό του φυτού για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα και την έκθεση στο φως. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών και βοηθά την ανάπτυξη νέων βλαστών.
Ελαφρύ κλάδεμα για σχήμα: Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, μπορείτε να κάνετε ελαφρύ κλάδεμα για να διατηρήσετε το σχήμα της βουκαμβίλιας και να αφαιρέσετε ανεπιθύμητους βλαστούς.
Συμβουλές για το κλάδεμα
Χρησιμοποιήστε καθαρά και κοφτερά εργαλεία: Για να αποφύγετε τη διάδοση ασθενειών, βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία κλαδέματος είναι καθαρά και κοφτερά.
Φοράτε γάντια: Η βουκαμβίλια έχει αγκάθια, οπότε φοράτε γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας.
Κλάδεμα σταδιακά: Αν το φυτό είναι πολύ μεγάλο ή ακανόνιστο, κάντε το κλάδεμα σταδιακά για να αποφύγετε το σοκ στο φυτό.
Πότισμα:
Συχνότητα Ποτίσματος
Νεαρά φυτά: Τα νεαρά φυτά χρειάζονται τακτικό πότισμα για να εγκατασταθούν. Ποτίστε τα όταν το επιφανειακό έδαφος αρχίσει να στεγνώνει.
Καθιερωμένα φυτά: Μόλις η βουκαμβίλια εγκατασταθεί, χρειάζεται λιγότερο συχνό πότισμα. Ποτίστε όταν το χώμα είναι στεγνό σε βάθος 5-10 εκατοστών.
Περίοδος Ανάπτυξης
Άνοιξη και καλοκαίρι: Κατά την περίοδο της έντονης ανάπτυξης και ανθοφορίας, η βουκαμβίλια χρειάζεται περισσότερο νερό. Ποτίστε τακτικά, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα.
Φθινόπωρο και χειμώνας: Κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, μειώστε το πότισμα. Ποτίστε μόνο όταν το χώμα είναι πολύ στεγνό, καθώς η βουκαμβίλια βρίσκεται σε κατάσταση ληθάργου.
Μέθοδος Ποτίσματος
Ποτίστε βαθιά και σπάνια παρά επιφανειακά και συχνά. Βαθύ πότισμα βοηθά στην ανάπτυξη βαθιών ριζών και στην αύξηση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.
Αποφύγετε το βρέξιμο των φύλλων και των βράκτιων για να μειώσετε τον κίνδυνο μυκητιασικών ασθενειών. Ποτίστε στη βάση του φυτού.
Αποστράγγιση
Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος αποστραγγίζει καλά. Η υπερβολική υγρασία και το στάσιμο νερό μπορούν να προκαλέσουν σήψη των ριζών. Χρησιμοποιήστε γλάστρες με οπές αποστράγγισης ή βελτιώστε την αποστράγγιση του κήπου.
Ενδείξεις Ανεπαρκούς ή Υπερβολικού Ποτίσματος
Ανεπαρκές πότισμα: Τα φύλλα μπορεί να μαραθούν, να πέσουν ή να εμφανίσουν καφέ άκρες. Η ανθοφορία μπορεί να μειωθεί.
Υπερβολικό πότισμα: Τα φύλλα μπορεί να κιτρινίσουν και να πέσουν. Οι ρίζες μπορεί να σαπίσουν, οδηγώντας σε γενική κακή υγεία του φυτού.
Με αυτό το σετ εργαλείων η μεταφύτευση γίνεται πανεύκολη. Επιπλέον μέσα στο σετ υπάρχει ειδικό πλαστικό με πτυχώσεις, που συγκρατεί χώματα και νερό! (πατήστε τι link ή τη φωτογραφία του προϊόντος για να το αγοράσετε σε επώνυμα eshop που έχουμε διαλέξει για εσάς) https://geni.us/AyGhk
Ιδανικό φυτό για...:
Να στολίσετε τον κήπο και το μπαλκόνι σας. Τη φυτεύετε σε πέργολες, σε εισόδους και σε σκάλες. Ακόμα μπορείτε να δημιουργήσετε αδιαπέραστους φυτοφράχτες, διότι έχει αγκάθια. Μπορείτε να την φυτέψετε σε γλάστρες αλλά θα πρέπει να την αναφυτεύετε ή μεταφυτεύετε κάθε 3 χρόνια. Ιδανική για παραθαλάσσιες περιοχές διότι είναι ανθεκτική στα σταγονίδια της θάλασσας.
Λίπανση:
Μπορείτε να προσθέσετε ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα άνοιξη και φθινόπωρο.
Σε γλάστρα...:
Αν θέλουμε να την έχουμε σε γλάστρα στη βεράντα, προτιμάμε νάνες ποικιλίες και αλλάζουμε το χώμα κάθε τρία χρόνια.
Πολλαπλασιασμός Βουκαμβίλιας
Ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας από μόσχευμα είναι μια δημοφιλής μέθοδος, καθώς είναι σχετικά απλή και δίνει καλά αποτελέσματα. Ακολουθούν τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να πολλαπλασιάσεις τη βουκαμβίλια από μόσχευμα:
Βήματα για τον Πολλαπλασιασμό της Βουκαμβίλιας από Μόσχευμα
Επιλογή Μοσχεύματος:
Επίλεξε ένα υγιές και ημιώριμο κλαδί από τη βουκαμβίλια. Τα μοσχεύματα πρέπει να είναι από το τρέχον έτος, ξυλώδη στη βάση τους αλλά ακόμα πράσινα και μαλακά στην κορυφή.
Το μήκος του μοσχεύματος πρέπει να είναι περίπου 15-20 εκατοστά και να έχει τουλάχιστον 3-4 κόμβους (σημεία όπου αναπτύσσονται φύλλα ή κλαδιά).
Κοπή του Μοσχεύματος:
Χρησιμοποίησε καθαρό και απολυμασμένο ψαλίδι ή μαχαίρι για να κόψεις το μόσχευμα κάτω από έναν κόμβο.
Αφαίρεσε τα περισσότερα φύλλα, αφήνοντας 1-2 στην κορυφή, για να μειώσεις την απώλεια υγρασίας.
Προετοιμασία του Μοσχεύματος:
Αν επιθυμείς, μπορείς να βουτήξεις τη βάση του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας (διαθέσιμη στα φυτώρια) για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας.
Φύτευση του Μοσχεύματος:
Φύτεψε το μόσχευμα σε γλάστρα με μείγμα χώματος που να έχει καλή αποστράγγιση, όπως τύρφη αναμεμειγμένη με περλίτη ή άμμο.
Βάλε το μόσχευμα στο χώμα, καλύπτοντας το κάτω μέρος και πιέζοντας ελαφρά για να σταθεροποιηθεί.
Πότισμα και Συνθήκες:
Πότισε καλά το χώμα, αλλά απέφυγε την υπερβολική υγρασία που μπορεί να σαπίσει το μόσχευμα.
Κάλυψε το μόσχευμα με πλαστική σακούλα ή διάφανο πλαστικό για να δημιουργήσεις ένα θερμοκήπιο που θα διατηρεί υψηλή υγρασία και ζέστη.
Τοποθέτησε τη γλάστρα σε φωτεινό σημείο με έμμεσο φως και θερμοκρασία 18-24°C.
Φροντίδα και Ριζοβολία:
Έλεγχε τακτικά την υγρασία του χώματος και πότιζε όταν στεγνώνει ελαφρά η επιφάνεια.
Άνοιγε περιοδικά το πλαστικό κάλυμμα για να αερίζεται το μόσχευμα και να αποφεύγεται η ανάπτυξη μούχλας.
Μετά από 6-8 εβδομάδες, το μόσχευμα θα πρέπει να έχει ριζώσει. Για να το ελέγξεις, μπορείς να τραβήξεις απαλά. Αν νιώθεις αντίσταση, τότε έχει ριζώσει.
Μεταφύτευση:
Όταν το μόσχευμα αναπτύξει αρκετές ρίζες και νέα βλάστηση, μπορείς να το μεταφυτέψεις σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο.
Με την κατάλληλη φροντίδα και υπομονή, το μόσχευμα της βουκαμβίλιας σου θα αναπτυχθεί σε ένα όμορφο και δυνατό φυτό!
Comments